• OBSZ

Baranta a Multiverzum műsorban

Augusztusban felkérést kaptunk, hogy egy rövid, négy perces műsorrészletben jelenítsük meg a barantát az M5 csatorna Multiverzum című műsorában. Rövid egyeztetés után augusztus utolsó napján sikeresen megtörtént a forgatás a teljes baranta válogatott részvételével. (Bertalan Márton Imre, Fazekas Klaudia, Szendrő Miklós, Szendrő Péter, Teleki Blanka)


A helyszín nehézségei (egy Budapest melletti mocsaras dűlő) és az év eleji forma ellenére rövid idő alatt sikerült a stáb tagjait lenyűgözni. A hétköznapi barantás bemutatószám elemei (ostorozás 2 kézzel, szeletelés ostorral, asszonyfogás ostorral, hát mögött íjászkodás, virtuóz botforgatás) rabul ejtették az operatőröket, akik kezdeti távolságtartásukat feledve, mindent felülmúló bizalommal kezdtek viselkedni a válogatott tagjainak közelében. A két-kezes ostorozás során például egyikük kamerájával beguggolt, lefeküdt az ostoros elé, mondván, ő majd alulról veszi a jeleneteket. Az sem tántorította el, mikor a sudár a fején lévő szalmakalapot is megigazította.


A bemutató közben a válogatott vezetőedzőjét, Falatovics Ádámot kérdezték a baranta múljáról, kutatásáról, öltözetéről. Még mindig felmerül a kérdés, hogy miért „ősi harcművészet” a baranta. A baranta annyira ősi harcművészet, hogy az első egyesület 1997-ben jött létre, az országos szövetséget pedig 2008-ban jegyezte be a bíróság. A baranta tehát ilyenformán alig több mint 20 éves, viszont tartalmai évszázados, évezredes múltra tekintenek vissza. A magyar kultúrkörben fellelhető, őseink által ránk hagyományozott harci tudást rendszerezi, összesíti és fejleszti tovább a baranta mozgalom.


Reméljük, ez a 2020. 09. 13-i 17:35-kor kezdődő Multiverzum műsorban is egyértelművé válik. Nézzétek ti is!289 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Nemzeti Baranta Találkozó 2020

Kedves Barantások! Az idei Nemzeti Baranta Találkozót az Ópusztaszeri Nemzeti Történei Emlékparkban 2020. augusztus 16-tól 23-ig tartjuk. A szálláslehetőséget és a parkolóhelyet a Szeri Kemping biztos

Baranta Hagyományos Magyar Harcművészetek Országos Szövetsége

Székhely, levelezési cím: Magyarország, 2090 Remeteszőlős, Cinke u. 2.

Adószám: 18133198-1-13

Bankszámlaszám: 11705998-21284593 (OTP)

Nyilványtartási szám: 01-02-0012931

E- mail cím: barantaszovetseg@gmail.com

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2020 OBSz