• OBSZ

Baranta Válogatott Temesváron

A 2019-es Temesvári Magyar Napok három napi vigasságot, színt és életet vitt a régi nagy magyar városba. Mi, Barantások természetesen nem mondhattunk nemet a meghívásra, melyet még egyszer köszönünk. Fantasztikus élményt jelentett, hogy ott lehettünk, felléphettünk és élvezhettük minden percét. Ugyan csak vendégként csatlakoztam a Baranta Válogatott csapatához, mégis egységként működtünk.


Személy szerint a Temesvári Magyar Napokat én a lehetőségek rendezvényeként tartanám számon. Millió egy ismeretség köttethet, régi barátok láthatják újra egymást. E mellett persze a szórakozás sem utolsó. Rengeteg program, ismert és feltörekvő előadók színes palettájából választhattak a városközpontba látogatók. Gyönyörű néptáncosokat láthattunk, megfigyelhettük ahogyan megelevenedik múltunk a színpadon. A mozgás ugrások, dobbantások és lábemelések sora, melyet színes szoknyák, kötények kavalkádja kísért. A mozgáskultúrába nem csak a tánc, de a harc is ugyan úgy beletartozott. Ennek bemutatására több Baranta bemutató szolgált. Ezek során a nézőket, ahogy én észre vettem, az ostor és a birkózás nyűgözte le legjobban, de persze az elmaradhatatlan íjászat és vívás számok sem szenvedtek hiányt elismerő pillantásokból.

kép forrása: https://www.facebook.com/temesvarimagyarnapok/

A vásárról is érdemes legalább pár szót ejteni, ugyan is ott aztán el lehetett veszni. Minden, mi szem szájnak ingere, megtalálható volt. Ékszerek, játékok, kézműves termékek a plüssnyusziktól a bőrmívességig. Nem csak ámulni és bámulni volt lehetőségünk, hanem fantasztikus magyar ételek és italok kóstolására is, ha esetleg a nagy vásárjárás közepette megéheztünk volna. Amikor kezdett besötétedni, újabb csodás dologban lehetett része a vendégeknek. Tűzzel játszó, bátor emberek jelentek meg a színpad előtt és kápráztattak el mindenkit finom, látványos mozdulataikkal. Mindezek után, az adrenalinnal és tűzzel megtelt embersereg együtt énekelhette Nagy Feróval azokat a bizonyos fülbemászó dallamokat és ritmusra ugrálhattak, melyet biztosan állíthatom, senki nem tudott megállni.


kép forrása: https://www.facebook.com/temesvarimagyarnapok/

Rádöbbentem, mennyire is jó nekünk itt, az "új" határainkon belül élőknek. Igen, nyelvet kell tanulnunk, de nem egy olyat, melyet félig az anyanyelvünknek kell tekinteni. Azon a nyelven ismerkedni, hétköznapi ügyeinket intézni. Egy bevásárlás alkalmával a boltossal szóba elegyedni, beérve az iskolába, munkahelyre a főnökkel vitázni. Ezek az apró dolgok talán másnak jelentéktelennek tűnnek, de igazán ez határozza meg a mindennapjainkat, ez által az egész életünket. Nem kell idegennek éreznünk magunkat a saját hazánkban, és hiába vannak a kint élőknek is magyarul beszélő családtagjaik, barátaik, mégis szinte egyedül vannak, kisebbségben. Kisebbségben egy olyan földön, mely magyar volt. Ebben ez a szörnyű, hogy "otthon idegenek". Paradoxon, nem igaz?

Mindez leginkább a hazaúton fogalmazódott meg bennem, mely során ugyan kimerültnek, de annál gazdagabbnak érezhettem magam, és amikor ezt mondom, szerintem az egész csapat nevében beszélhetek: már várjuk a jövő évet! Fűrész Diána

53 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Nemzeti Baranta Találkozó 2020

Kedves Barantások! Az idei Nemzeti Baranta Találkozót az Ópusztaszeri Nemzeti Történei Emlékparkban 2020. augusztus 16-tól 23-ig tartjuk. A szálláslehetőséget és a parkolóhelyet a Szeri Kemping biztos

Baranta Hagyományos Magyar Harcművészetek Országos Szövetsége

Székhely, levelezési cím: Magyarország, 2090 Remeteszőlős, Cinke u. 2.

Adószám: 18133198-1-13

Bankszámlaszám: 11705998-21284593 (OTP)

Nyilványtartási szám: 01-02-0012931

E- mail cím: barantaszovetseg@gmail.com

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2020 OBSz